top of page
  • Obrázek autoraMichal Král

Ceny nemovitostí rostou, pozor na podpojištění

Vlastníte nemovitost a myslíte si, že ji máte dostatečně pojištěnou pro případ nějaké nenadále události? V posledních letech ceny nemovitostí i stavebního materiálu vytrvale rostou. Majitelé nemovitostí se radují a mnou si ruce, neboť roste hodnota jejich majetku. Na druhou stranu si však musí dát pozor na tzv. podpojištění. Pokud je totiž nemovitost podpojištěna, pak v případě škody mohou pojišťovny krátit pojistné plnění. Jak tedy předejít těmto starostem? Váš-poradce vám pomůže s pravidelnou aktualizací vašich pojistných smluv.

Většina majitelů nemovitostí si neuvědomuje, že s růstem hodnoty jejich nemovitosti jim hrozí, že právě jejich nemovitost je ve skutečnosti podpojištěna. Celá léta poctivě platí pojistné a věří, že v případě nějaké nepříjemnosti by od pojišťovny dostali kompenzaci. Ale pokud by nemovitost byla skutečně podpojištěna, pak má pojišťovna právo krátit pojistné plnění a majitel by tak mohl přijít doslova o střechu nad hlavou.

Podpojištění nastává v situaci, kdy nemovitost je pojištěna na nižší částku než je ve skutečnosti hodnota, za kterou by byla v době pojistné události znovu vystavěna či pořízena.

K podpojištění nedochází jen z důvodu růstu cen. Dochází k němu i tehdy, kdy majitelé své nemovitosti rekonstruují, příp. jinak zvelebují čímž zvyšují jejich pojistnou hodnotu a poté zapomenou aktualizovat pojistnou částku ve své pojistce.


Co se stane, když vznikne pojistná událost na nemovitosti, která je podpojištěná?


Podívejme se na konkrétní příklad: Pan Zelený si před 7 lety postavil dům za 3 mil. Kč a protože nechtěl nechat nic náhodě, tak ho i pojistil na stejnou pojistnou částku. Od té doby platí pojistné a dobře se mu žije. Nyní však dům pana Zeleného zachvátil požár a jeho nemovitost zničil. Likvidátor však v rámci šetření škodní události stanovil pojistnou hodnotu domu na 6 mil. Kč.

Z pohledu pojišťovny byl dům pojištěn na nižší částku než je jeho skutečná hodnota, tj. byl podpojištěn o 50 %. Pojišťovna v tomto případě bude krátit pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty nemovitosti.

Co to znamená pro pana Zeleného?

Pokud požár zasáhl pouze část nemovitosti a způsobil škodu ve výši 600 000 Kč, pak pojišťovna vyplatí panu Zelenému pouze polovinu pojistné částky, tj. 300 000 Kč. Pokud požár zasáhl celou nemovitosti a ta zcela shořela, pak panu Zelenému z původní šestimilionové nemovitosti zůstane pouze 1,5 mil. Kč a oči pro pláč, protože za tuto částku si nový dům určitě nepostaví.


Chcete se vyhnout podpojištění. Nechte si aktualizovat každé 2 až 3 roky nebo po rozsáhlejších rekonstrukcích svou pojistnou smlouvu.

Máte uzavřenou pojistnou smlouvu a potřebujete ji zkontrolovat, zda je vše nastaveno tak, jak má být? Chystáte se pojistit svou nemovitost a nejste si jisti, jak na to? S pojištěním nemovitostí máme bohaté zkušenosti. Váš-poradce je tu pro vás – vaši nemovitost pojistí tak, abyste mohli klidně spát. Zároveň Váš-poradce myslí i na potřebné pravidelné aktualizace vašich pojistných smluv.



19 zobrazení
bottom of page