top of page
  • Obrázek autoraMichal Král

Jak na hypotéku, když nemáte vybranou nemovitost

Plánujete koupit nemovitost a nejste si jisti, zda až vhodnou nemovitost naleznete, tak dosáhnete na hypotéku? Letošní rok je ve znamení neustálého zvyšování úrokových sazeb a lze očekávat, že růst sazeb bude i nadále pokračovat. Váš-poradce vám pomůže s financováním vaší vysněné nemovitosti ještě před tím, než si ji vyberete a to díky speciálnímu hypotečnímu produktu "Hypotéce bez nemovitosti". Díky tomuto produktu si již nyní vyřídíte hypotéku s výhodnou úrokovou sazbu a na výběr vhodné nemovitosti máte až 3 roky.

Produkt hypotéka bez nemovitosti nabízí více bankovních institucí a najdeme ho pod různými názvy, např. Hypotéka bez nemovitosti, Hypotéka naruby, Hypoúvěr GARANT či Potovostní úvěr. Všechny tyto produkty v podstatě nabízí tu samou službu.

Produkt hypotéka bez nemovitosti nabízí uzavření smlouvy o hypotečním úvěru za současných úrokových sazeb, aniž je bance známa pořizovaná nemovitost.

Proces posouzení bonity klienta a následné schválení hypotéky zůstává v nezměněné podobě, tj. bance oznámíte výši požadovaného hypotéky, dodáte doklady o příjmech a pokud je vše v pořádku, hypotéka je za několik dní schválena. Rozdílem oproti klasickým hypotečním úvěrům je, že zapsaní zástavního práva banky do katastru a následné čerpání úvěru přichází až po výběru vhodné nemovitosti. Lhůta na výběr vhodné nemovitosti se dle poskytovatele úvěru pohybuje v rozmezí od 1 roku do 3 let.

Co lze získat hypotékou bez nemovitosti

  • čas 1 - 3 roky pro výběr té pravé nemovitosti, která splní všechna vaše přání a požadavky

  • s ohledem na očekávaný růst úrokových sazeb lze získat úvěr s nižší úrokovou sazbou

  • možnost nevyčerpat celou hypotéku, banky většinou umožňují rezervu až 20 % pro nečerpání hypotečního úvěru, a to bez následných sankcí

  • lepší výchozí pozici při vyjednávání s prodávajícím/realitní kanceláří, protože už víte, jak budete pořizovanou nemovitost financovat

  • po schválení hypotéky již není třeba znovu dokládat příjmy, tzn. pokud se u vás mezitím než najdete vhodnou nemovitost změní příjmová situace (nyní jste zaměstnaní a v průběhu času začnete podnikat), nemusíte již bance znovu dokládat příjmy

Na co dát u hypotéky bez nemovitosti pozor

  • sjednání správné výše hypotéky

  • sankce za nečerpání nebo nevyčerpání alespoň 80 % hypotéky (tj. nestihnete včas najít nemovitost nebo byl sjednán moc velký objem hypotéky)

  • nemožnost navýšení úvěrového rámce, pokud by schválená výše hypotéky nestačila

Sjednat hypotéku bez nemovitosti na 6 mil. Kč a pak vyčerpat jen 5 mil. Kč (tj. vyčerpání min. 80 % hypotéky) lze, ale nelze sjednat hypotéku na 5 mil. Kč a pak požadovat 6 mil Kč.

Plánujete financovat bydlení hypotékou s cílem vybrat v nejbližší době vhodnou nemovitost? Obáváte se neustálého zvyšování úrokových sazeb a chcete využít příležitosti sjednat si tak levnější hypotéku? Pak je pro vás hypotéka bez nemovitosti tím správným řešením. Váš-poradce vám dopodrobna vysvětlí veškerá pozitiva i případná rizika spojená s tímto produktem. Pro správné nastavení výše hypotéky a její následné sjednání nás neváhejte kontaktovat, Váš-poradce je tu pro vás.

37 zobrazení
bottom of page