top of page
  • Obrázek autoraMichal Král

Nové podmínky pro získání hypotéky od 1. 4. 2022

S platností od 1. 4. 2022 se banky musí řídit novými limity pro poskytování hypoték nastavenými Českou národní bankou. Nově musí zájemci o hypotéku starší 36 let počítat s přísnějšími podmínkami, které se mohou výrazně dotknout maximální výše hypotéky, na kterou dosáhnou. Víte však, že pokud o hypotéku budou žádat manželé, pak pro získání mírnějších limitů pro posouzení hypotéky stačí, aby podmínku do 36 let splňoval alespoň jeden z partnerů? Zavolejte nám, Váš-poradce najde tu nejlepší hypotéku pro každého klienta bez rozdílu věku.


Jaké limity ČNB od 1. 4. 2022 zavádí?


LTV, aneb kolik musíte mít naspořeno
Zatímco před pár lety bylo možné získat hypotéku ve výši 100 % z hodnoty zastavené nemovitosti, tak v současné době lze získat hypotéku maximálně na 80 %, výjimečně na 90 % této částky a zbytek je nutné doplatit ze svého. Od dubna ČNB striktně stanovuje maximální hodnotu LTV pro klienty starší 36 let maximálně na 80 %, pro mladší žadatele na 90 %, tj. banka klientům nad 36 půjčí maximálně 80 % z ceny nemovitosti.

DTI, aneb kolik musíte vydělávat
Od dubna ČNB znovu uvádí v platnost minimální hodnotu tzv. DTI, tedy parametr stanovující, kolik maximálně násobků svého čistého ročního platu může klient dlužit. Do dluhů se počítá i případný leasing a další úvěry, které klient má. Nově nesmí být DTI  vyšší než 8,5, pouze však u klientů mladších 36 let může být až 9,5. 

Příklad: Klient, který nemá jiné dluhy a vydělává 30 000 Kč čistého měsíčně tak dosáhne maximálně na hypotéku ve výši 3 060 000 Kč. V případě, že bude klient mladší 36 let, tak dosáhne až na 3 420 000 Kč.

DSTI, aneb kolik můžete splácet
Při sjednávání hypotéky se vždy Váš-poradce bude ptát, jak dlouho ji chcete splácet, protože z toho se poté určuje výše měsíční splátky. Maximální doba splácení je 30 let, ovšem starší klient musí splácet rychleji - obvykle tak, aby celá hypotéka byla splacena max. v 67 - 70 letech. Právě parametr DSTI vyjadřuje poměr mezi výši měsíční splátky všech úvěrů vůči čistému měsíčnímu příjmu. Dle aktuálního doporučení ČNB nesmí tento parametr přesáhnout hranici 45%. Pouze u žadatelů mladších 36 let může být až 50%.


Lze očekávat, že nové podmínky pro poskytování hypoték pocítí téměř všichni žadatelé. Nejvíce však ti, kteří i vzhledem k růstu cen nemovitostí si budou chtít vzít vysokou hypotéku. Nevyznáte se v aktuální nabídce hypoték a nevíte, zda na hypotéku dosáhnete? Kontaktujte nás, Váš-poradce pro vás najde nejvýhodnější podmínky a zdarma projde s vámi celým procesem schvalování.
83 zobrazení
bottom of page