top of page
  • Obrázek autoraMichal Král

Prázdniny začínají. Plánujete dovolenou? Nezapomeňte na cestovní pojištění

Prázdniny jsou tady a s nimi i čas dovolených! Jak správně cestovní pojištění nastavit, aby co nejlépe krylo všechny případné potíže spojené s cestováním a pobytem v zahraničí? Chcete si užít dovolenou a nemyslet na to co by, jak by, kdyby? Kontaktujte nás, Váš-poradce vám pomůže s nastavením a sjednáním vhodného cestovního pojištění.

Většina lidí, kteří vyráží na dovolenou do zahraničí, "nějaké" cestovní pojištění sjednané má. Kupují ho jako součást ceny zájezdu nebo si ho sjednávají přes web či na pobočce pojišťovny, případně ho mají jako součást pojištění platební karty. Málokdo však podrobněji zjišťuje podmínky smlouvy o cestovním pojištění, jaké jsou limity krytí a hlavně jaké jsou výluky z pojištění.


Na co nezapomenout a dát pozor při sjednávání cestovka?


1. Léčebné výlohy a náklady spojené s ošetřením

Pojištění se vztahuje na úraz nebo na náhlá akutní onemocnění, ke kterým došlo v zahraničí a je tedy nutné neodkladné léčení pojištěného. S tím souvisí i pomoc pojišťovny s pokrytím nákladů spojených s ošetřením, hospitalizací nebo případným transportem zpět do ČR.

Jak správně nastavit pojistné limity? Odpovězte si vždy na 2 otázky: Kam jedu a co tam budu dělat.

Plánujete strávit dovolenou na pláži a poznávat památky nebo plánujete exotickou dovolenou kde budete sportovat? Je dobré si uvědomit, že zdravotní péče mimo Evropu je mnohdy velmi nákladná, proto nižší pojistné limity (2 – 3 mil. Kč) stačí pro pobyty v Evropě, naopak vyšší limity (5 mil. Kč a výše) se hodí pro zbytek světa. Plánujete prožít dovolenou aktivně? Nezapomeňte se vhodně připojistit a zjistit co pojišťovna považuje za rizikový sport/aktivitu, např. u vysokohorské turistiky rozhoduje každý metr nadmořské výšky.


2. Asistenční služby

V případě nesnází poskytují v českém jazyce nepřetržitou telefonickou pomoc 24 hodin denně. Je dobré koukat i na renomé asistenční služby. Lepší je ta, která působí celosvětově a dokáže tlumočit do více jazyků. Některé pojišťovny nabízejí i širší rozsah asistenčních služeb, jako je např. pomoc v případě zpoždění letu nebo zajištění zaslání náhradních dokladů do místa pobytu v případě ztráty nebo odcizení cestovního dokladu.

Nezapomeňte mít vždy při cestování s sebou kartičku cestovního pojištění nebo ji mít uloženou v telefonu.

3. Pojištění odpovědnosti za škody

I v rámci dovolené můžeme (a to nejen při sportu) nechtěně někomu jinému způsobit újmu na zdraví. Nároky poškozeného se pak mohou pohybovat v dosti vysokých částkách. Pojištění navíc kryje i škody na majetku – omylem zničíte koberec, rozbijete okno v hotelu, aj. V případě prokázání neúmyslné škody nám pojišťovna pak může s úhradou vzniklé škody značně pomoci.


4. Nepříjemnosti spojené s cestováním

Vystoupíte z letadla a kufry jely na dovolenou jinam? Pak se určitě bude hodit připojištění ztráty/zpoždění zavazadel. Většina pojišťoven, v případě že zavazadla nedorazí do 6 hodin od příletu, pak proplácí náklady na pořízení nezbytných náhradních věcí (oblečení, hygiena) do limitu pojištění. Připojistit lze i zpoždění/zrušení letu ze strany letecké společnosti. Nárok na odškodnění máte sice od letecké společnosti, ale zásadně jde o zdlouhavý a vleklý proces.


5. Covid a problémy s ním spojené

Pro případ onemocnění covid nebo pozitivního testu je vhodné připojistit pojištění stornopoplatků pro případ zrušení dovolené. Pojištění storna se může hodit ale i pro rodiny s dětmi, které mohou těsně před odletem na dovolenou onemocnět. Připojištění karanténa se zas může hodit v případě, kdy z důvodu nařízené karantény vzniknou další náklady např. nutnost změnit termín odletu, delší pobyt v destinaci a s ním spojené náklady na ubytování a stravu.


Chcete si dovolenou užít v klidu a pohodě bez neplánovaných finančních výdajů? Nespoléhejte se výhradně na cestovní pojištění v rámci platebních karet. Obraťte se na nás, Váš-poradce vám pomůže sjednat kvalitní cestovní pojištění s takovým rozsahem, které bude pro vás nejvhodnější.

44 zobrazení
bottom of page