top of page
  • Obrázek autoraMichal Král

Sberbank - co dělat s úvěrem či hypotékou

S ohledem na dění na Ukrajině narazila Sberbank CZ na velkou ztrátu důvěry klientů. Tato ztráta důvěry způsobila odejmutí bankovní licence a zafixování veškerých zůstatků na účtech k 28. 2. 2022. Výplata vkladů z prostředků Garančního systému finančního trhu (GSFT) byla zahájena 9. 3. 2022 prostřednictvím poboček Komerční banky a potrvá tři roky, tedy až do 10. 3. 2025. Jak však postupovat pokud máte ve Sberbank hypotéku nebo úvěr? Zavolejte nám, Váš-poradce vždy najde řešení.


Vklady klientů

Vklady klientů jsou ze zákona pojištěny do výše 100 000 EUR, tj. o vklady do limitu 2 499 500 Kč (přepočteno kurzem k 28. 2.) se klienti bát nemusí. Toto je však maximální částka, kterou GSFT každému z klientů uzavřené banky vyplatí. V případě, že měli klienti či firmy u banky uloženo více než necelých 2,5 milionu, musí o zbytek požádat v rámci insolvenčního řízení nebo likvidace.

"Pokud má klient u banky např. uloženy 3 000 000 Kč, dostane v rámci procesu náhrady pojištěných vkladů vyplaceno 2 499 500 korun a zbylé prostředky, tedy 500 500 Kč musí přihlásit jako pohledávku v rámci insolvence, případně likvidace," radí šéfka GSFT Renáta Kadlecová.

Jak dostat až dvojnásobek, tj. téměř 5 000 000 Kč
Ve výjimečných případech lze prostřednictvím garančního systému vyplatit až dvojnásobek prostředků. Typický příkladem této situace je, kdy rodina prodá dům, peníze dostane od kupujícího na svůj účet v bance, ale dříve, než je může použít, například na zakoupení jiného domu a banka zkrachuje. Podmínkou pro výplatu zvýšené náhrady je, aby peníze přišly na účet klienta krátce před krachem banky, v tomto případě nejdéle tři měsíce před krachem banky, tedy 28. listopadu 2021.

O výplatu zvýšené náhrady se ale musí požádat a je nutné doložit svůj nárok i příslušnými dokumenty. Vzor žádosti o výplatu zvýšených náhrad a seznam jejích povinných příloh je zveřejněn na webových stránkách Garančního systému.

Spotřebitelské úvěry a hypotéky

Stávající úvěry lze refinancovat, ale ne za všech okolností je to výhodné. Proto se neváhejte se na nás obrátit a Váš-poradce najde to nejlepší řešení.

Pokud je úvěr již vyčerpaný, probíhá splácení, sazba je zafixována a nabídka konkurence je nevýhodná, je rozumnější úvěr nechat u Sberbank. Dohodnuté smluvní podmínky ohledně hypotéky jsou závazné až do konce sjednané fixace. V tuto chvíli zatím není jasné, kdo bude přebírat hypoteční portfolio Sberbank. Do té doby jsou úvěroví klienti Sberbank povinni hradit řádné měsíční splátky na tzv. splátkové účty, o kterých byli bankou informováni e-mailem.

Pokud má klient hypotéku u Sberbank rozčerpanou a bude ji chtít stále čerpat, je potřeba ji převést k jiné bankovní instituci. S celým procesem refinancování vám rád pomůže Váš-poradce.

Pokud má klient ve Sberbank již podepsanou úvěrovou hypoteční smlouvu, ale zatím nedošlo k čerpání, pak bude takový klient kontaktován s návrhem Dodatku, prostřednictvím kterého s ním bude ukončen smluvní vztah. Pokud v Katastru nemovitostí již vázne zástavní právo ve prospěch Sberbank, dojde po podepsání Dodatku k jeho výmazu. Pak teprve bude možné zažádat o nový hypoteční úvěr v jiné bance. S vyřízením nové hypotéky vám rád pomůže Váš-poradce.



Více informací:







25 zobrazení
bottom of page